February 10, 2009

Catatan Satu Hari yang Sedih : H.I.L.A.N.G.


Tarikh peristiwa : 30 Januari 2009 - Jumaat - 3 Safar 1430 - 1830hrs


Salam... ukhuwwah fillah...

Baru bercadang mahu menjengah malam A.K.A.R. di Galeri Seni Shah Alam... rancangnya mahu pergi bersama si Coffeeholic dan kak Byxura... memang dah bersiap-siap pun, si Jaja sudah text aku memberitahu dia menunggu, aku pula tinggal nak menyarung kasut... sedang berkalut itu, hp biskut aku nan sekeping itu bergetar² di atas meja... nama kakakku yang tinggal di Penang tertera di skrin... aku menjawab, suaranya tersekat² menangis dan sedu sedan terlalu... aku cuba tenang...

"Ninie... ang... katnne? Tengah watpe... ttu...?" *sedu makin kuat...
"Arh...? Aku kat kolej lar, malam ni nak gi event dekat galeri s.alam, ade viewing short film Jaja.
Koyeng, ang nape nihh...?"
"Anum kata ang kene gi Janda baik Sabtu Ahad ni...?"
"A'a... last gathering untuk dak² yang praktikal AUG aritu... Weihh..ang ni knape?"
"Ninie... abah... abah dah sampai hukum..." *menangis kuat...

Diam...

Aku terkelu... Rasa tak percaya... Macam mimp
i...
Dalam otak aku = abah dah takde...
Otak aku berputar ligat...tapi blur... Perasaan...? Tak tahu nak rasa apa...

"Aku call Hayom dulu... pape nanti aku call ang balik..." *mati panggilan...

Aku termanggu sorang² kat meja... Abah sihat, abah tak sakit apa²... Baru je kami 4 beranak pergi rumah Koyeng di Penang masa cuti raya Cina Ahad lepas... abah sihat lagi... cuma abah banyak diam and tak banyak membantah... dah balik dari Penang, selang sehari aku balik smula ke kolej sebab ada presentatation Diploma Showcase dgn Patrick Lim, pagi Jumaat tu... Berita abah meninggal mengejut sangat, langsung tak expect, langsung tak ada tanda²... Aku tak bersedia langsung...

Tangan masih pegang hp, aku call Jaja dulu...

"Ja... I'm sorry, I couldn't make it... My dad passed away... I've to rush balik kampung, malam ni gak..."
(Lepas diam sekejap) "Aa... what? Innalillah... Yang, u be strong k... Bla²......"

Ada lagi yang dicakapkan Jaja, tapi aku dah tak berapa jelas mendengar... blur... Rasa macam sayup² je suara dia... Hanya ada sorang adik housemate aku time tu... aku ketuk pintu bilik dia... die bukak je pintu, aku terus peluk dia... xtau nak cerita macam mana... dia sabarkan aku... tapi aku masih tak dapat rasa apa²... everything felt numb...

Aku mendail menelefon kakak yang seorang lagi... dia dah dalam perjalanan ke kolej nak ambil aku... suaranya buat aku lagi haru... Lepas tu aku telefon mama di rumah... suara mama tenang sangat... aku kagum campur pelik... mama cakap dekat rumah, jiran² dah mula datang bacakan Yaasin... aku boleh dengar kat belakang... tak cakap lama, aku pun hang up call... Aku check baki kredit, dah sikit... aku terus keluar beli topup, nasib tak baik, koperasi tutup pulak... terpaksa aku berjalan ke kandang sorang²... Tuhan je yang tahu lemahnya lutut aku time tu... sambil berjalan air mata aku tak henti² turun... mata dah kabur dengan air jernih... ada rakan² yang dah tahu berita menelefon ucap takziah... lagi lah aku kehujanan... mamat India kat kedai runcit tu pun tengok aku semacam... mampus lah... aku peduli apa...

Dah beli topup, aku terus capai beg, yang dah aku siapkan konon nak ke Janda Baik esok hari, nampaknya tak jadilah... apatah lagi dengan rancangan nak menonton teater KoKen juga, semua terlenyap terus dari kotak fikiran...

Beg dah siap dikemas, hati aku tak tenang langsung... aku mandi, moga² sejuk air tu boleh legakan sikit ribut dalam jiwa aku masa tu... tapi, tak ada kesan...

Kakak aku sampai dalam pukul 8.00, terus bergegas... tunang dia yg drive... aku peluk Hayom, aku sabarkan dia... sambil menyabarkan diri aku sendiri... Hayom cerita kisah lanjutnya... lepas solat Jumaat, abah mengadu sakit perut masuk angin... dia pulak belum makan and tak lalu makan... abah makan kacang Ngan Yin yang Hayom beli sambil tengok TV... sakit tu makin kuat, abah masuk baring dalam bilik... mama pulak ade appointment medical check up di hospital petang tu... sbb memang tak expect apa² yang buruk, mama tinggalkan abah kejap and pegi hospital... masa tu abang aku ada di rumah... dia tolong urut abah pakai massager, makan ubat jugak untuk kurangkan angin sakit perut tu... tapi tak jugak lega... bila mama balik, abang aku keluar ke mana ntah... dia pun sama jugak, memang tak expect apa² langsung... abah mula dah lain macam... dah tercungap²... mama dah mula ajar abah mengucap... mama panik tak tau nak buat apa, mama call sorang makcik jiran dekat rumah aku... dan call ambulance... bila mama masuk bilik semula, abah dah tak bernafas... orang ambulance tu datang, dia sahkan abah aku dah meninggal dunia... Punca kematian, strok... Padahal aku tau abah tak ada sakit jantung, cuma ada darah tinggi dan kencing manis... Orang tu kata ni first time attack, and it's a fatal one... aku memang tak dapat terima...

Aku terkilan sangat... Masa abah hembuskan nafas terakhir dia, memang tak ada siapa dekat dengan dia... Kami lagi lah pulak dapat berita lambat betul... Kakak aku di ofis, tengah keje lagi... abang aku call dia, tak dapat... abang aku pulak sengal tak simpan nombor aku... semua memang drama lah... At last, dekat pukul 7.00 baru berita tu sampai dekat aku dengan kakak... Jadinya, bergegaslah kami balik time tu jugak...

Dalam perjalanan tu, ramai lagi yang call... Wideeya, Rakna, kak Fatin... yang lain² text ucap takziah... sampai berderet dalam inbox aku... satu² aku balas dengan tangan terketar²... air mata merambu² banjir... tapi semua ucapan tu bantu aku calm down sikit... mkasih, semua kawan²... aku hargai kalian tersangat²...

Geramnya aku , highway pulak jam gile, masa tulah ade accident, road block, kejadah ape tah lagi yang melambatkan perjalanan aku balik ke Taiping... aku menyumpah dalam hati, lepas tu beristighfar... tah pape aku time tu... celaru... Dekat jam 12.00 malam baru kami selamat sampai... ada sedara mara yg rapat kat luar dan dalam rumah... memang tak sempat salam diorang, aku terus ikut Hayom meluru masuk rumah... aku masuk bilik... aku nampak jasad abah terbaring kaku kat katil... Satu badan abah dah diselimut... tangan abah dah dikiamkan... muka abah ditutup dengan selendang putih nipis... Hayom dah peluk abah sambil nangis²... memang macam drama... tapi itu bukan drama, aku tahu... aku sabarkan Hayom, sambil menahan diri aku sendiri daripada buat benda yang sama... tak baik orang kata meratap macam tu... aku tahan air mata...

"Gi lah jumpa abah... dia ada lagi..."

Aku kerut kening... abah ada lagi? Abis tu knape sedih² kalau abah ada lagi...? Aku pegi dekat abah, aku belek muka abah... aku cium pipi, dahi abah... sejuk, muka abah pucat, bibir abah warna ungu, cuping telinga abah dah keras... aku kucup kaki abah... keras jugak... sejuk... aku terfikir, apalah bodohnya aku... abah memang dah takde, cuma rohnya yang masih dapat tengok kitorang semua dan jasad dia sendiri... itulah yang mak aku maksudkan... teruknya aku, dalam keadaan macam tu aku dah tak boleh berfikir betul pun... boleh pulak aku berharap ni semua satu big joke atau prank supaya aku dengan kakak balik kampung... teruk betul...

Aku bisik dekat telinga abah...

"Ninie sayang abah sangat... Ninie mintak ampun semua dosa Ninie dekat abah... Ninie pun dah lupekan sume salah abah... Ninie sayang abah..."

Masa abah masih ada tak pernah aku nak buat semua tu... tapi aku kira abah tahu aku memang sayang abah, walaupun aku tak reti nak tunjuk macam mana... dan dia pun sama...

Aku keluar bilik... aku duduk dekat kerusi, aku call Zul... susah payah aku khabarkan dia berita ni... suara aku bercampur baur... dia pun terdiam... lepas dah hang up, dia text aku kata² yg sangat aku perlukan... trimas, sahabat... aku relieved sikit... aku pergi cuci muka... aku amik wudhuk... lepas Isyak, aku terus sambung baca Quran dekat tepi abah... berganti² sambung juz demi juz dengan mama... sambil baca Quran, aku pegang tangan abah... sesekali aku berhenti peluk abah lama²... masa abah ada, aku tak sempat peluk abah camtu... aku terkilan sangat...

Hampir jam 4.00 pagi, aku betul² dah lesu... mata aku sepet teramat, kepala pun rasa berat... aku berhenti, aku tengok Hayom dah terlena kat tepi katil... tadi die baring sebelah abah... aku kejut dia tido kat depan, dia tak nak... dalam lalok² aku jalan dan pegi tido... besok bangun pagi² aku pegi tengok abah dulu... aku cium pipi abah... aku pegi mandi... pukul 7.00 lagi orang² surau dengan jiran² dah mula datang... masa aku slesai mandi tahlil dah mula pun... aku duduk kat dapur... lepas dah aminkan doa, aku sambung baca juz smalam yang tak sempat habis... tak lama, 2-3 orang pakcik masuk, diorang dah nak angkat abah bawak pegi mandi...

Abang aku dgn abg amin tolong sama mandikan jenazah... lepas dah mandikan, diorang bawak abah ke depan, nak dikapankan... kami adik beradik dapat sorang sikit tabur serbuk cendana yg wangi... mula² aku ingat tu serbuk kunyit... lepas tu, kami kucup abah last sebelum diorang ikat kain and tutup muka abah... aku tengok je, tahan tak nak nangis walaupun terlepas jugak setitis dua...

Dah siap, keranda pun dibawak masuk... abah diangkat ke dalam keranda... kemudian ke dalam van jenazah... aku naik kereta sama, ikut dari belakang... solat jenazah di masjid... lepas dah selesai terus ke kubur... tempat abah redup, dikeliling tiga pokok rendang... tapi ada masalah sikit kat situ... satu, liang lahad belum siap digali, banyak akar pokok kayu and liang untuk kebumi abah tu berair... dekat dengan kawasan bukit, tanah gembur... dua, kami tak ada permit untuk kebumikan abah lagi... so, nak tak nak pakcik dgn abang ipar aku terus pergi balai polis yang paling dekat, buat report, polis keluarkan sijil mati, baru dapat permit kebumikan abah... macam² rupanya prosedur dia, aku baru tahu... kami masing² ingat benda² ni semua boleh buat kemudian lepas abah dah selamat dikebumikan... rupanya tidak... tak apalah, pengalaman... ni pun kali pertama mengalami...

Dah selesai semua, baru diorang angkat abah diletakkan dalam liang lahad... lepas letak penutup keranda, aku dah tak dapat nampak abah... diorang mula kambus tanah... Dalam hati aku tak habis² memberitahu diri sendiri... - abah dah tak ada... abah dah tak ada... - aku tak tau apa nak rasa... hampir pukul 11.00 lebih, lepas dibacakan talkin, kami siram air mawar dan tabur daun pandan atas kubur abah... aku berat hati nak tinggalkan abah...

Seminggu aku kong kelas... bukan ponteng sebenarnya... macam² hal yang perlu diuruskan... jadinya aku di kampung seminggu... baru semalam balik semula ke kolej... back to life... assignment aku banyak yang tertangguh dan hari ni, aku baru tahu validasi dah tutup... aku tak sempat validate dan print statement... aku takut sangat... walaupun subjek aku tak ada masalah pape, aku cuma risau sistem error yg boleh buatkan subjek² tu tak keluar di slip exam nanti... Kalian doakanlah, ya... aku tak nak repeat sem depan, aku nak grad tahun ni jugak... ada cita² besar yang menanti aku... aku tak sabar nak buat degree... doakan aku ya...

Ni aku risau... mama pulak demam teruk... Hayom baru text bagitahu... esok aku call mama, ni dah lewat sangat... aku risau tak habis...

Abah... aku tak tahu nak cakap macam mana, tapi aku harap abah tahu yang aku sayang abah... sayang abah sangat²...


Al Fatihah untuk Allahyarham Abdul Razak bin Ngah Tamat...
Ayahandaku tercinta...

+ It's time to move on... it's time to let go... +

6 comments:

ratnakesuma said...

takziah. aku langsung x tahu. arap kuat semangat

maPieCeoFarT said...

trimas, sahabat...
tak apa²...
insya Allah...

renung dan tenung said...

sabar ya. semoga Allah mencucuri arwah abah. al fatihah

bila tiba masa
duka, gembira, bala. dan derita
akan hilang serta merta

renung dan tenung said...

wak puin baru tahu.semoga arwah abah digolongkan dlm golongan beriman. al fatihah.

bila tiba masa
bala,duka, nyawa,gembira
akan hilang serta merta

maPieCeoFarT said...

trimas, wak...
sgt sy hargai... =)

Coffeeholic said...

Al- Fatihah....

Get a Cursor! ZingerBug.com - Comments, glitter graphics, cursors, and more!